SR dosiahla na medzinárodnej fyzikálnej olympiáde vynikajúci úspech

19.07.2011 Celý región

Bratislava/Bangkok 17. júla (TASR) - Na 42. ročníku medzinárodnej fyzikálnej olympiády, ktorá sa dnes skončila v thajskom Bangkoku, dosiahla slovenská reprezentácia vynikajúci úspech. Päťčlenné družstvo získalo tri zlaté, po jednej striebornej a bronzovej medaile.

V súťaži riešili tri teoretické a dve experimentálne úlohy, ktoré svojou náročnosťou výrazne prekračujú náročnosť učiva na strednej škole. Z najvzácnejšieho kovu sa tešili Jakub Kocák z Gymnázia L. Svobodu v Humennom, Ján Pulmann z Gymnázia na Grösslingovej ul. v Bratislave a Jakub Šafin z Gymnázia P. Horova v Michalovciach. Striebornú medailu získal Matej Balog z bratislavského gymnázia na Grösslingovej ulici a bronzovú Peter Kosec z Gymnázia Ľ. Štúra v Trenčíne.

V neoficiálnom poradí krajín, v ktorom výrazne dominujú štáty východnej a juhovýchodnej Ázie, obsadilo slovenské družstvo 16. miesto. Na súťaži žiakov stredných škôl mimoriadne talentovaných vo fyzike sa zúčastnilo 393 študentov z 85 krajín. Väčšina krajín bola zastúpená päťčlenným družstvom a dvoma vedúcimi. Na podujatí bolo aj 79 pozorovateľov a 23 hostí.

Súťažné slovenské družstvo tvorili víťazi celoštátneho kola fyzikálnej olympiády. Pred odchodom do Thajska absolvovali študenti niekoľko náročných sústredení v Žiline, Košiciach a medzinárodné sústredenie v Hradci Králové.

V ostatných rokoch sa slovenskej reprezentácii na medzinárodnej fyzikálnej olympiáde darí. Vedúci delegácie profesor Ivo Čáp (Elektrotechnická fakulta Žilinskej univerzity) to považuje za dôsledok tradične dobrého systému vyhľadávania talentovaných žiakov základných a stredných škôl a ich kvalitnej mimoškolskej prípravy najmä v rámci fyzikálnej olympiády.
 

Vyberte región